Haberler
Mekanik Proje Yönetiminde Entegrasyon ve İş Ortaklıkları
Projenin tasarım aşamasından, kapanış aşamasına kadar, proje dokümanlarının niteliği, maliyet kontrol takip sistemi, işveren talepleri, projenin tipi, sahadaki bilginin toplana bilirliği ve üst yönetime sunulacak raporların detay seviyesi gibi kriterler doğrultusunda projeye özel takip sistemi gerekmektedir.
Bu sistem ile 4 temel konuda entegrasyon sağlanmalıdır;
- Taraflar; Yatırımcı, Finansör, İşveren, Yüklenici, Alt Yüklenici, Müşavir, Tasarımcı, Tedarikçi.
- Süreçler; Yönetsel Süreçler, Operasyonel Süreçler, Destek Süreçler.
- Bilgi Alanları; Kapsam Yönetimi, Entegrasyon Yönetimi, Zaman Yönetimi, Maliyet Yönetimi, Risk Yönetimi, İletişim Yönetimi, Doküman Yönetimi, Yazışma Yönetimi, Kalite Yönetimi.
- Teknolojik Araçlar; Mimari, Statik-Betonarme, Çelik, Mekanik ve Elektrik Tasarım Programları, Planlama Programı, Maliyet Tahmin Programı, Doküman ve Yazışma Yönetim Programı, Maliyet Kontrol Programı.
Bu entegrasyonun sağlanması adına kaynak, imalat, aktivite, mahal, bina, yapım yöntemi, iç ve dış taraflar, ambar kodları, personel görev grupları, cari hesap kodları gibi tüm süreçleri kapsayacak şekilde, veri yapılarının oluşturulup belirtilen kriterler doğrultusunda ve disiplinde tek merkezden takip edilmesi gerekmektedir.
Taraflar; İşverenden alınan ihale dokümanları, yüklenicinin kurumsal proje yönetim sistemi, alt yüklenici ve tedarikçiler arasında yapılacak tüm teknik raporlamalar, oluşturulan entegrasyon vasıtasıyla, her bir tarafın yetkisi nispetinde, tek bir veri tabanından çekilebilmektedir.
Süreçler; ihale, teklif, master plan ve proje ilerleyişi esnasındaki şantiye yönetimi, teknik ofis ve idari süreçlerdeki veriler ve proje yönetimi kapsamındaki maliyet yönetimi başlığı altındaki tüm analizler, zaman yönetimi çerçevesindeki tüm iş programı verileri de sistemde entegre edilmiş olmalıdır.
Bu entegre bilgi sistemi, aynı zamanda tedarikçi iş ortakları, uygulamacı alt yükleniciler ile dahili ve harici insan kaynaklarının yönetiminde yegane ortak noktadır ve özellikle iş ortakları ile olan iş modelinin temel taşıdır.
İş birliktelikleri için verilen kararlar, ilgili taahhüt projesi kapsamında en verimli ve ihtiyaçlara en uyumlu alt yükleniciler ve tedarikçilerle gerçekleştirilip, proje ihtiyaçlarına ve maliyetlerine uyumlu biçimde planlanır.
Özel uygulamaların gerektirdiği tedarik zinciri bu kriterlere göre şekillendirilir ve Ersa’nın iş birliktelikleri bu kriterlere göre şekillenir.