Verimlilik

 

Verimlilik her şeyden önce zihinsel bir tutumdur, ilerlemenin ve sürekli kalkınmanın mantalitesidir. Bugünden iyi, yarından daha az iyi yapılmasından emin olunmasıdır. Ne kadar iyi görünürse görünsün gerçekten ne kadar iyi olursa olsun, bugünkü durumu daha da iyileştirmek arzusudur. Ekonomik ve sosyal hayatın değişen şartlara sürekli olarak uydurulmasıdır, yeni teknik ve yöntemlerin uygulanmasında gösterilen sürekli çabalardır.

Verimlilik genel olarak üretim süreci sonunda elde edilenlere bu sonucu elde etmek için üretim sürecine  alınanlar, bir başka deyişle çıktılarla girdiler arasındaki bir katsayı, bir orandır. Çıktılarla girdiler arasındaki  oranın fiziksel ya da parasal ifade edilişidir.

Japon verimlilik merkezinin benimsemiş olduğu tanım; verimlilik doğru olan işleri, doğru bir biçimde ve  ekonomik bir çalışmayla gerçekleştirmeyi hedefleyen akılcı bir yaşam biçimidir diye tarif ediyor.

Bu bağlamda Ersa, maliyet analizi ve gelir modellemesini verimlilik kavramı üzerine kurgulayan bir yapı olup rekabetçi ve ancak bir o kadar akılcı kar oranları ile proje kapanışları yapan ve öz kaynaklarını güçlendiren bir kurum olarak güçlü bir profil çizmektedir.

Öte yandan, proje tasarımından uygulamaya kadar tüm süreçlerde ve ürün seçiminden insan kaynaklarına kadar tüm çalışmalarda verimlilik kriterlerine uygun mühendislik yaparak işverenlerini de rasyonel zaman maliyet eksenine taşımakta ve reel karlılıkları arttırmaktadır.